searchicon

کپی شد

اجزای فرهنگ

“فرهنگ” نيز داراى سه نظام وابسته به يک ديگر است كه از آن‏ها به اجزاى متشكلۀ فرهنگ (The components of culture) ياد مى‏شود.

1. نظام شناخت‏ها و باورها:

اين نظام به مثابۀ شالوده‏اى براى فعاليت‏هاى بشر در زمينه تفكر و انديشه است و از تصورات، باورها، آموزه‏ها و شيوه‏هاى استدلالى در زمينۀ تفسير جهان هستى انسان، چگونگى رابطه انسان با محيط و پيرامون خود و هدف از زندگى بشر تشكيل يافته است.

2. نظام ارزش‏ها و گرايش‏ها:

اين نظام بيان گر ارزش‏ها و اعتقاد به آنها است، در اين ساحت ميان مطلوب و نامطلوب، خوب و بد، پسند و ناپسند، روا و ناروا در قالب گزاره‏هاى ارزشى، اخلاقى و حقوقى به معناى عام آن مرزبندى مى‏شود.

3. نظام رفتارها و كردارها:

اين نظام متشكل از تمامى آموخته‏هايى است كه هم آهنگ سازى رفتار آدمى با افعال ديگران را براى انسان‏ها ممكن مى‏سازد. در اين قلمرو آموزه‏هاى دو نظام اول به مرحلۀ ظهور و بروز مى‏نشيند؛ بدين بيان كه با توجه به نوع بينش، گرايش آدمى، رفتار، آداب فردى و اجتماعى پى ريخته مى‏شود. در واقع در اين ساحت با توجه به نوع گزينش نظام شناخت‏ها و باورها و نظام ارزش‏ها و گرايش‏ها، آموزه‏هاى عملى و فنون رفتارى ترسيم مى‏گردد.[1]


[1] كاشفى، محمد رضا، دين و فرهنگ، به نقل از صاحبی، محمد جواد، مناسبات دين و فرهنگ، ج 1، ص 177، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان چاپ و انتشارات، 1384ش.