کپی شد
نامهای دیگر غدیرخم
با توجه به اینکه یک منطقه جغرافیایی را به مناسبتهای مختلف با نامهای متفاوت یاد میکنند؛ لذا غدیرخم هم در تاریخ با نامهای مناطقی که از نظر جغرافیایی، از محدوده آن حساب میشود نام برده شدهاست. در اینجا به برخی از نامهای دیگر غدیرخم اشاره میشود:
۱. وادی خم: این نام از موقعیت جغرافیایی این مکان که مسیر سیل است، گرفته شدهاست. در عربی «مسیل» را «وادی» میگویند.
۲. جُحفه: این نام را از باب «نامگذاری جزء به اسم کل» آوردهاند، چرا که وادی خم، جزئی از وادی بزرگ جحفه است. در حدیث آمده «از پیامبر (صلیاللهعلیهوآله) شنیدم که در روز جحفه میفرمود…«در حدیث دیگری میگوید: در روز جحفه از پیامبر (صلیاللهعلیهوآله) شنیدم که دست علی (علیهالسّلام) را گرفته بود…» .
۳. خَرّار: سَکونی میگوید: «موضع غدیرخم را خَرّار میگویند». این تعریف با گفته بکری در مُعجم توافق دارد که میگوید: «خرّار، وادی در حجاز است که سیل آن به جحفه میریزد». همچنین میگوید: «سیلاب جحفه و غدیر یکی است که همان وادی خرّار است». ریشه این کلمه به معنی «از بلندی به پستی افتادن» و «ریزش شدید سیل» است (خَرَّ الْماءُ: آب صدا کرد).
۴. غدیر جحفه چنانکه در حدیث زید بن ارقم آمده است: «پیامبر (صلیاللهعلیهوآله) در حجةالوداع …در غدیر جحفه بین مکه و مدینه پیاده شد».
۵. غُرَبَه: اسمی است که مردم منطقه، هم اکنون به این نام از غدیر یاد میکنند. بلادی میگوید: «غدیرخم امروزه به نام غُرَبَه شناخته میشود و آن آبگیری است که کنار آن تعداد کمی درخت خرماست».
این نامگذاری به مناسبت همجواری غدیر با این منطقه است و هر دو در یک وادی قرار دارند.[1]
[1]. انصاری، محمدباقر، غدیر کجاست؟، ص ۴۵؛ ویکی شیعه.