کپی شد
پیاده روی اربعین حسینی؛ همایشی فرامذهبی
درست است که خاستگاه اصلی مراسم اربعین حسینی در میان شیعیان است؛ اما این آیین فقط مختص به مذهب شیعه نیست؛ بلکه شمار زیادی از اهل سنت و نیز پیروان سایر ادیان از نقاط مختلف جهان در این آیین مقدس شرکت میکنند و هر ساله گزارشهایی از حضور اهل تسنن، پیروان مسیحیت، آشوریان، صائبیها و دیگران نیز در مراسم اربعین منتشر میشود.
در نگاه فردی این سفر نوعی سیر و سلوک توأم با ریاضت است که انسان را برای مدت کوتاهی از تعلقات دنیایی جدا کرده و انبساط و معنویتی کمنظیر برایش به ارمغان میآورد و از منظر اجتماعی نوع برخورد مردم عراق با زائران اربعین در دنیای امروز که انسانیت، قربانی روابط سرد و منفعت محور است، یک معجزه انسانی به شمار میرود.
اما میبایست این نکته را یادآور شد که در واقع «فرامذهبی» و «فرادینی» بودن اربعین حسینی به دلیل جهانی بودن شخصیت حضرت امام حسین(علیه السلام) و حادثه کربلا است. شخصیتی که وجدانهای بیدار را در هر زمان و مکانی مجذوب خود ساخته و در دل عاشقان شعلهای برافروخته که هرگز خاموش نمیشود.
این همایش چند میلیونی، نماد پرشکوه وحدت مسلمانان است. در شرایطی که منطقه غرب آسیا شاهد فتنهانگیزی و جنگهای فرقهای و خشونت کور گروههای تکفیری ـ تروریستی است، صفوف یکپارچه و میلیونی اربعین، چالشی بزرگ بر ضد این جریانهای انحرافی و حامیان آنها به شمار میرود. نکته قابل توجه آن است که در گذشته کشور میزبان مراسم اربعین (عراق) در واقع خاستگاه اصلی داعش بودهاست؛ اما حتی با تهدیدات امنیتی این گروه تکفیری نیز از شمار زائران اربعین کاسته نمیشود.
در سطح خارجی، اگر داعش و نیروهای تکفیری از اسلام چهرهای خشن و متوحش ترسیم میکنند؛ اما راهپیمایان مراسم اربعین با شکلدهی این همایش عظیم صلحآمیز و سرشار از دوستی و همدلی، به تکرار پیام آزادگی و انساندوستی و حقخواهی سید و سالار شهیدان (علیه السلام) میپردازند.
اربعین بزرگترین همایش و نمایش قدرت مسلمانان، به ویژه شیعیان است که به مثابه عرض اندام فرهنگ مقاومت در برابر ظلم و ستم قلمداد میشود؛ تا جایی که سلطهگری و توسعهطلبی غرب و اشغالگری و جنایتهای رژیم صهیونیستی در منطقه را به چالش میکشد. به همین دلیل است که رسانههای استکباری و صهیونیستی از کنار این همایش با اُبهت و میلیونی، اغلب با سکوت و بیتفاوتی عبور میکنند.
در شرایطی که منطقه خاورمیانه شاهد قطببندی و صفآرایی میان محور مقاومت و جبهه سازش است، پیادهروی اربعین پیامهای آشکار سیاسی به دوست و دشمن ارسال میکند. این پیامها که در بستر رسانه و وسایل نوین ارتباط جمعی، تحولات چشمگیری در جهان امروز ایجاد کردهاست، مراسم اربعین را به عنوان یک همایش بینظیر از تجمع میلیونی انسانها، از ظرفیت شگرف رسانهای برخوردار کرده است که امید آن میرود علاوه بر رسانههای رسمی، هر زائر اربعین بتواند حامل پیام (اعم از مکتوب، صوتی و یا تصویری) به دیگران در اقصی نقاط دنیا باشد که البته ظهور شبکههای اجتماعی در فضای مجازی، چنین امکانی را به خوبی فراهم کرده است.[1]