Warning: filemtime(): stat failed for /home/islamp/public_html/fa/wp-content/plugins/easy-table-of-contents/assets/js/front.min.js in /home/islamp/public_html/fa/wp-content/plugins/easy-table-of-contents/easy-table-of-contents.php on line 236
searchicon

کپی شد

اعمال روز عرفه

مهم‌ترین اعمال شب و روز عرفه عبارتند از:

الف) اعمال شب عرفه:

  1. دعایی که روایت شده هرکس آن را در شب عرفه یا در شب‌های جمعه بخواند خداوند او را بیامرزد، دعا با این عبارت شروع می‌شود: «اَللّهُمَّ یا شاهِدَ کُلِّ نَجْوی وَ مَوْضِعَ کُلِّ شَکْوی وَ عالِمَ کُلِّ خَفِیَّةٍ وَ مُنْتَهی کُلِّ حاجَةٍ یا مُبْتَدِئاً بالنعمِ علی العِباد …».
  2. خواندن هزار مرتبه تسبیحات عشر که در اعمال «روز عرفه» نیز آمده است و با این عبارت شروع می‌شود: «سُبحانَ اللهِ قبلَ کل احد و سبحان الله بعد کل احد …».
  3. خواندن دعاء «اللّهُمَّ مَنْ تَعَبَّاَ وَ تَهَیَّاَ …»، که در روز عرفه و شب و روز جمعه نیز وارد شده است.
  4. زیارت امام حسین (علیه السلام).

ب. اعمال روز عرفه:

  1. غسل که مستحب است قبل از زوال ظهر انجام شود.
  2. زیارت امام حسین (علیه السلام) در روز عرفه که از هزار حج و هزار عمره و هزار جهاد بالاتر است و احادیث، در کثرت فضیلت زیارت آن‌حضرت در این‌روز متواتر است و اگر کسی توفیق یابد که در این روز در تحت قُبّه مقدّسه آن‌حضرت باشد، ثوابش کمتر از کسی که در عرفات است، نیست، بلکه ببشتر و مقدم بر آن است.
  3. بعد از نماز عصر پیش از آن‌که مشغول خواندن دعای عرفه شود، در زیر آسمان دو رکعت نماز به‌جا آورد و نزد حق‌تعالی به‌گناهان خود اعتراف و اقرار کند تا به‌ثواب عرفات رستگار شود و گناهانش آمرزیده گردد. پس چون وقت زوال شد، زیر آسمان رَوَد و نماز ظهر و عصر را با رکوع و سجود نیکو به‌جا آورد و چون فارغ شود، دو رکعت نماز اقامه کند. در رکعت اوّل بعد از حمد، توحید و در رکعت دوم بعد از حمد، «قُل یا اَیُّهَا الْکافِروُنَ» خوانده شود و بعد از آن، چهار رکعت نماز گزارد که در هر رکعت بعد از حمد، توحید را پنجاه مرتبه بخواند. این نماز، همان نماز حضرت امیرالمؤمنین (علیه السلام) است.
  4. شیخ کفعمی در مصباح می‌گوید: روزه روز عرفه برای کسی که ضعف پیدا نکند و مانع دعا خواندن او نشود، مستحب است.
  5. خواندن تسبیحات حضرت رسول (صَلَّی اللهِ عَلِیهِ وَ آله) در روز عرفه که با عبارت ذیل شروع می‌شود: «سُبْحانَ الَّذی فِی السَّمآءِ عَرْشُهُ سُبْحانَ الَّذی فِی الْاَرْضِ حُکْمُهُ …»
  6. خواندن سوره توحید، آیة‌الکرسی و صلوات بر محمّد و آل محمّد هر کدام صد مرتبه و بعد از آن دعای ذیل ده مرتبه خوانده شود، ابتدای دعا چنین است: «لااِلهَ اِلا اللّهُ وَحْدَهُ لا شَریکَ لَهُ لَهُ الْمُلْکُ وَ لَهُ الْحَمْدُ یُحْیی وَ یُمیتُ …».
  7. خواندن ذکر صلوات از حضرت امام صادق (علیه السلام) که هر کس بخواهد محمّد و آل محمّد (علیهم‌السلام)را مسرور کند، در صَلَوات بر ایشان بگوید: «اَللّهُمَّ یا اَجْوَدَ مَنْ اَعْطی وَ یا خَیْرَ …».
  8. خواندن دعای ام داود.
  9. خواندن تسبیحی که ثواب آن بسیار زیاد است و با این عبارت شروع می‌شود: «سُبْحانَ اللّهِ قَبْلَ کُلِّ اَحَدٍ وَسُبْحانَ اللّهِ بَعْدَ کُلِّ اَحَدٍ وَسُبْحانَ اللّهِ مَعَ کُلِّ اَحَدٍ وَسُبْحانَ …».
  10. خواندن دعای چهل و هفتم صحیفه سجادیه که با این عبارت شروع می‌شود: «الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی لَیسَ لِقَضَائِهِ دَافِعٌ وَ لا لِعَطَائِهِ مَانِعٌ وَ لا کصُنْعِهِ صُنْعُ صَانِعٍ …».
  11. خواندن دعایی که ابتدای آن ذکر می‌شود، در آخر روز عرفه: «یا رَبِّ اِنَّ ذُنُوبی لا تَضُرُّکَ وَاِنَّ مَغْفِرَتَکَ لی لا تَنْقُصُکَ …».[1]

 

[1].  قمى، عباس‏، كليات مفاتيح الجنان‏، ص 258.‏