Warning: filemtime(): stat failed for /home/islamp/public_html/fa/wp-content/plugins/easy-table-of-contents/assets/js/front.min.js in /home/islamp/public_html/fa/wp-content/plugins/easy-table-of-contents/easy-table-of-contents.php on line 236
searchicon

کپی شد

چکیده مقاله حزب الله لبنان

حزب الله لبنان گروه مقاومتی است که در سال ۱۹۸۲میلادی برای مبارزه با رزیم نامشروع، سفاک و غاصب اسرائیلی با حمایت جمهوری اسلامی ایران شکل گرفت.

از مؤسسان حزب‌الله سید محمدحسین فضل‌الله، سید عباس موسوی، سید حسن نصرالله و نعیم قاسم بودند.

در سال ۱۳۷۰شمسی، سید عباس موسوی به عنوان دبیرکل حزب‌الله معرفی شد. دوران تصدی وی در سمت دبیرکلی حزب کمتر از نُه ماه بود و توسط اسرائیل به شهادت رسید.

پس از موسوی، سید حسن نصرالله به عنوان دبیرکل حزب‌الله لبنان انتخاب شد. حزب‌الله در دوران وی به قدرتی منطقه‌ای تبدیل شد و توانست پس از انجام عملیات‌های متعدد، در سال ۲۰۰۰ میلادی اسرائیل را وادار به عقب‌نشینی از لبنان و آزاد کردن اسرای لبنانی نماید. سید حسن نصرالله در ۶ مهر سال ۱۴۰۳شمسی در بمباران نیروهای اسرائیلی به شهادت رسید.

حزب الله یک ساختارمندی بسیار قدرتمند ایجاد  کرده و نقش کارگزار و فرد در آن کمرنگ است، حزب الله قائم به شخص و فردمحور نیست.

حزب الله شناخت دقیقی از اسراییل، توانایی و امکانات این رژیم، ساختار سیاسی و اجتماعی آن، شکاف‌های اجتماعی درون آن و ادراک حاکم بر ذهن حاکمان و مردم اشغالگر دارد.

این ویژگی به مقاومت لبنان کمک کرده تا بتواند از نقاط ضعف دشمن بیشترین بهره‌برداری را کند؛ یعنی علاوه بر ضربه نظامی، عملیات روانی مناسبی را نیز به کار گیرد.

حزب الله مرام‌نامه‌ای دارد که در آن اهدافی برای خود تعریف کرده‌است.

این حزب به مدت هفت سال، به شیوه شورایی رهبری می‌شد. امروزه اعضای شورا هفت نفرند که برای سه سال انتخاب می‌شوند. دبیر کل نیز، بدون محدودیت، می‌تواند برای دوره‌های پیاپی انتخاب شود.

تشکیلات حزب‌الله پنج کمیته دارد: جهادی، سیاسی، اجرایی، امور مجلس، و قضایی. ریاست این کمیته‌ها برعهده اعضای شورای مرکزی حزب‌الله است.

حزب‌الله برای نخستین بار در سال ۱۳۷۱شمسی/ ۱۹۹۲ میلادی در انتخابات مجلس لبنان ــکه پس از بیست سال وقفه، برگزار می‌شدــ شرکت نمود.

تمرکز حزب‌الله بر مقاومت در برابر تجاوز اسرائیل است؛ با این حال، این حزب فعالیت‌های اجتماعی‌ای نیز دارد.

رخدادهای مهمی خصوصا در سال های اخیر میان حزب‌الله و اسرائیل رخ داده است.

مانند عملیات انصاریه، جنگ ۳۳روزه لبنان با اسرائیل.

پس از عملیات طوفان‌الاقصی و کشتار مردم نوار غزه توسط اسرائیل در سال‌های ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ میلادی، حزب‌الله در حمایت از مردم فلسطین مواضع نظامیان اسرائیل را در شمال سرزمین‌های اشغالی هدف قرار می‌داد.

مهم‌ترین موافقان حزب‌الله، ایران و سوریه هستند. روسیه نیز حزب‌الله را سازمان سیاسی-اجتماعی مشروع به حساب می‌آورد.

آمریکا، اتحادیه کشورهای عرب و… حزب‌الله یا بخش نظامی آن را گروه تروریستی اعلام کرده‌اند. آمقاومت در برابر اشغالگری و تهدید اسرائیل و نیز ناتوانی نظامی ارتش لبنان از مقابله با اسرائیل از دلایل کسانی است که معتقدند حزب‌الله سازمان تروریستی نیست و باید هم‌چنان سلاح در اختیار داشته باشد.