کپی شد
نماز عید فطر
نماز عيد فطر و قربان در زمان حضور امام (علیه السّلام) واجب است و بايد به جماعت خوانده شود و در زمان ما كه امام معصوم (علیه السّلام) غايب است، مستحب مىباشد و احتياط واجب آن است كه آن را به جماعت نخوانند،[1] ولى به قصد رجاء مانع ندارد، و چنانچه ولى فقيه يا مأذون از طرف او اقامه جماعت نمايد اشكال ندارد.[2]
البته هر چند نماز عید فطر در زمان غایب بودن امام زمان (عجل الله تعالی فرجه) واجب نیست، اما خواندن این نماز اثرات خوبی دارد و از خطبهها و فضای معنوی که بعد از یک ماه روزه برای انسان ایجاد میشود، میتوان استفاده برد و به فیض رسید.
کیفیت نماز عید فطر:
نماز عيد فطر و قربان دو ركعت است. در ركعت اول آن بعد از خواندن حمد و سوره، بايد پنج تكبير گفته شود و بعد از هر تكبير يک قنوت بخواند و پس از قنوت پنجم تكبير ديگرى بگويد و به ركوع برود و دو سجده بجا آورد و برخيزد و در ركعت دوم، چهار تكبير بگويد و بعد از هر تكبير قنوت بخواند و پس از آن تكبير پنجم را بگويد و به ركوع برود و بعد از ركوع دو سجده بجا آورد و تشهد بخواند و نماز را سلام دهد.
ذكر قنوت:
در قنوت نماز عيد فطر و قربان، خواندن هر دعا و ذكرى كافى است، اما بهتر است اين دعا در قنوت نماز خوانده شود: الّلٰهُمَّ أهْلَ الْكِبْرياءِ وَالْعَظَمَةِ وَ أهْلَ الْجُودِ وَ الْجَبَرُوتِ وَ أهْلَ الْعَفوِ وَ الرَّحْمَةِ وَ أهْلَ التَّقْوىٰ وَ الْمَغْفِرَةِ أسْأَلُكَ بِحَقِّ هٰذَا الْيَومِ الَّذى جَعَلْتَهُ لِلْمُسْلِمينَ عيداً وَ لِمُحَمَّدٍ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ ذُخْراً وَشَرَفاً وَ كَرامَةً وَ مَزيداً أنْ تُصَلِّىَ عَلىٰ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ أنْ تُدْخِلَنى فى كُلِّ خَيْرٍ أدْخَلْتَ فيهِ مُحَمَّداً وَ آلَ محمّدٍ و أنْ تُخْرِجَنى مِنْ كُلِّ سُوءٍ أخْرَجْتَ مِنْهُ مُحَمّداً و آلَ مُحَمَّدٍ صَلَوٰاتُكَ عَلَيْهِ وَ عَلَيْهِمْ الّلٰهُمَّ إنّى أسْأَلُكَ خَيْرَ مٰا سَألَكَ بِهِ عِباٰدُكَ الصَّاٰلِحُونَ وَ أعُوذُ بِكَ مِمَّا اسْتَعاٰذَ مِنْهُ عِباٰدُكَ الْمُخْلَصُونَ.
لازم به ذکر است: در نماز عيد فطر مستحب است قرائت را بلند بخواند. و بهتر است در ركعت اول آن، سورۀ شمس (سورۀ 91) و در ركعت دوم آن، سورۀ غاشيه (سورۀ 88) خوانده شود، يا در ركعت اول آن، سورۀ سبّح اسم (سورۀ 87) و در ركعت دوم آن، سوره شمس خوانده شود.[3]
امام علی (ع) فرمود: روش هميشگى رسول خدا(ص) اين بود كه در نماز عيد فطر و قربان، سوره «سَبِّحِ اسْمَ رَبِّكَ الْأَعْلَى» و سوره «هل أتيك حديث الغاشية» را قرائت مىكردند.[4]
[1]. اراكى، گلپايگانى، خوئى، فاضل، نورى، سيستانى، تبريزى، مكارم، صافى: مىشود آن را به جماعت يا فرادى خواند؛ صافى: ولى احتياط اين است كه به جماعت آن را رجاءً بخواند؛ زنجانى: بنا بر احتياط، آن را به جماعت نخوانند.
[2]. امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنیهاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج1، ص 824، م 1516.
[3]. امام خمینی، سید روح اللّه، توضیح المسائل، محقق و مصحح: قلیپور گیلانی، مسلم، ص 323.
[4]. «أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ (ص) كَانَ يَقْرَأُ فِي الْعِيدَيْنِ بِسَبِّحِ اسْمَ رَبِّكَ الْأَعْلَى وَ هَلْ أَتَاكَ حَدِيثُ الْغَاشِيَةِ»، راوندی کاشانی، فضل الله بن علی، النوادر، محقق و مصحح: صادقی اردستانی، احمد، ص 39.