کپی شد
نامگذاری نوزاد در اسلام
انتخاب نام خوب برای نوزاد بسیار مهمّ است. رسول خدا (ص) آن را از حقوق فرزند بر گردن پدر میداند و میفرمود: «بهترین نامها، نامی است که در آن نشان عبودیت خداوند باشد؛ مانند عبد الله».
ایشان همچنین میفرمودند:«هر کس چهار پسر داشته باشد و نام یکی از آنها را به نام من، “محمّد”، نامگذاری نکند، به من جفا کرده است. اگر اسم فرزندتان را محمّد گذاشتید او را گرامی بدارید و به او احترام کنید».[1]
همچنین میفرمودند: «حتی بچههای سقط شده را هم نامگذاری کنید، چون در روز قیامت که مردم را به اسم میخوانند، بچه های سقط شده به پدرانشان اعتراض میکنند که چرا برای ما اسم نگذاشتید؟!».
پیامبر اکرم (ص) خودشان، نام آخرین فرزند فاطمه زهرا (س) را قبل از تولّد، محسن گذاشت، که البته در ماجرای هجوم به خانه آن حضرت، سقط و به شهادت رسید.[2]
رسول خدا (ص) از گذاشتن بعضی نامهای بیمعنا یا دارای معانی کفرآمیز بر فرزندان نهی میفرمودند؛ نامهایی مانند ابی عیسی، ابی الحکم، ابی مالک، ضرار، مره، حرب، ظالم، شهاب، حمیرا و حتی نام های بیمعنا یا قبیح بعضی افراد را عوض میکردند.
امام باقر (ع) میفرمایند: «وقتی شیطان می شنود کسی را به اسم محمد یا علی صدا می زنند، مانند قلع آب می شود»؛ (از شدت ناراحتی، استقامت خود را از دست می دهد).
بعضی از اصحاب امام صادق (ع) به ایشان عرض کردند: ما نام شما و پدرانتان را بر روی فرزندانمان میگذاریم، آیا این کار برای ما نفعی دارد؟ امام (ع) فرمود: «به خدا قسم، آری، مگر دین چیزی جز محبت است»؟
نامهای زیادی در روایات آمده که ائمه (ع) به آنها ترغیب و توصیه میفرمودند، از جمله برای پسران: عبدالله، عبدالرحمن، محمد، احمد، علی، حسن، حسین، جعفر، و نام سایر امامان (ع).
نامهای فاطمه زهرا (ع) هم برای نامیدن دختران توصیه شده است، از جمله: فاطمه، صدیقه، مبارکه، طاهره، زکیه، راضیه، مرضیه، محدثه، زهرا، بتول، عذراء، سیده، حوراء، نوریه، حانیه (بهمعنای شوهر دوست و بچه دوست) و منصوره.
[1]. مجلسی، محمد باقر، بحارالأنوار، ج 101، ص 131.
[2]. خسروى، موسى، احتجاجات، ج2، ص: 108، اسلاميه.