کپی شد
مدت زمان خروج توقیع
توقیعاتی که در پاسخ به سؤالات صدور مییافت، به طور معمول ظرف دو تا سه روز از جانب امام (علیه السلام) میرسید، چنانکه از چند روایت استفاده میشود و این مدت در ذهن افراد متمرکز بوده است. برنامه نایبان چنین بوده که سؤالات و تقاضاهای مراجعه کنندگان را در یک ورقه مینوشتند، سپس جواب آنها یکجا میآمد.[1] گاهی نیز جواب سؤالی را شفاهی میگفتند، که نایب شخصا آن را ابلاغ میکرد و گاهی به جهت مصلحتی که حضرت مهدی (عجّل الله تعالی فرجه الشریف) میدانستند، اصلا جواب نمیفرمودند. مثلا اگر کسی از امام تقاضا داشت که برایش دعا کند تا خداوند به او فرزند پسری عطا فرماید؛ چون امام میدانستند که چنین چیزی نصیب آن شخصیت نیست، پاسخی نمیدادند.[2] بهعنوان مثال، شخصی جواب نامهاش نیامد، بعد معلوم شد که از مذهب تشیع برگشته و قرمطی شده است.[3] اما توقیعاتی که بدون سؤال و درخواست افراد صادر میگشت، وقت معینی نداشت و هر موقع که امام (عجّل الله تعالی فرجه الشریف) صلاح میدانستند، توقیعی مینوشتند و مطلبی اظهار میفرمودند.[4]
[1]. طوسی، محمد بن حسین، كتاب الغيبة للحجة، محقق / مصحح: تهرانى، عباد الله و ناصح، على احمد، ص 320؛ صدر، محمد، تاریخ الغیبة الصغری، ج 1، 435 و 436.
[2]. كتاب الغيبة للحجة، 281 – 329.
[3]. مفید، محمد بن محمد، الإرشاد في معرفة حجج الله على العباد، محقق: مؤسسة آل البيت عليهم السلام لاحياء التراث، ج 2، ص 359.
[4]. ر ک: دايره المعارف تشيع، ج 5 الف، حایری، مهدی.