کپی شد
دفن میت
درباره دفن میت احکامی وجود دارد که ما در این جا به بعضی از آنها اشاره می کنیم:
1. دفن جسد مسلمان بر هر مکلّفی واجب است، و اگر بعضى انجام دهند، از ديگران ساقط مىشود.[1]
2. رو به قبله قرار دادن میت در قبر: روایات فراوانی در کتاب وسائل الشیعه وجود دارد، به گونه ای که باب مستقلی را به خود اختصاص داده است و بیان می دارد که میت را باید در قبر به نحوی قرار داد که روی دست راست قرار گیرد و صورتش به سمت قبله باشد. از جمله آنها این روایت است:
امام صادق (ع) می فرماید: براء بن معرور انصاری درمدینه بود و پیامبر اسلام در مکه. براء در آستانۀ مرگ قرار گرفت (این زمانی بود که پیامبر و مسلمانان به سمت بیت المقدس نماز می خواندند)، سفارش نمود که صورتش را در قبر به سمت پیامبر (ص) که در مکه بود قرار دهند و به ثلث مالش نیز سفارش نمود و این سنت قرار گرفت»؛[2] از این رو و بر اساس ادلۀ دیگر فقها فتوا داده اند که ميّت را بايد در قبر به پهلوى راست طورى بخوابانند كه جلوى بدن او رو به قبله باشد.[3]
3.دفن مسلمان در قبرستان مسلمانان:
بر طبق احکام اسلامی میت مسلمان باید در قبرستان مسلمانان دفن شود و دفن میت مسلمان در قبرستان کفار و غیر مسلمان در قبرستان مسلمانان اشکال دارد و جایز نمی باشد. و اگر اشتباهاً چنین امری اتفاق افتد می توان نبش قبر کرد و جنازه را منتقل نمود.
لذا فقها فرمودند: جايز نيست دفن مسلم در مقبرۀ كفار؛ چنانچه جايز نيست دفن كفار و اولاد ايشان در مقابر مسلمين. بله! اگر ميت كافر و مسلم مشتبه شود، همه را در مقبرۀ مسلمين دفن مىكنند. و هر گاه كافر را در مقبرۀ مسلمين يا مسلمانی را در مقبرۀ كفار دفن كردند، جايز است نبش قبر، به جهت اين كه كافر حرمت ندارد و مقتضاى حرمت مسلم اين است كه با كفار نباشد.[4]
4.حکم دفن جسدی که مسلمان بودنش معلوم نیست:
جسدی را که دلیل و نشانه ای بر مسلمان بودن آن است، باید مانند مسلمانان دفن کرد، اما جسدی که هیچ نشانه و علامتی ندارد و مشکوک است و معلوم نيست مسلمان است يا نه؟ پاك مىباشد ولى برخی از احکام مسلمانان را ندارد. در این که چه احکامی از مسلمانان را شامل می شود و چه احکامی را شامل نمی شود، بین مراجع عظام تقلید اختلاف است. برخی می فرمایند: “جایز است مثل سایر مسلمانان او را غسل داده و نماز بخوانند و در قبرستان مسلمانان دفن نمایند.[5] ولی عده ای قائل اند که نباید در قبرستان مسلمانان دفن شود.[6] و عده ای گفته اند اگر در جامعۀ اسلامی باشد تمام احکام مسلمانان، شامل او می شود.[7]
نظر آیت الله مهدی هادوی تهرانی در خصوص این مطلب به این شرح است: اگر سرزمین، سرزمین اسلامی است، این جنازه محکوم به اسلام است و الا حکم به اسلام آن نمی شود.
[1]. امام خمینی، سید روح الله، توضيح المسائل (المحشى)، ج1، ص 313، م542، دفتر انتشارات اسلامی وابسته به جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، چاپ هشتم، 1424ق.
.[2] حر عاملى، وسائلالشيعة، ج 3، ص 230، باب61 از ابواب دفن، مؤسسه آل البيت عليهمالسلام، چاپ اول، قم، 1409 هـ ق.
.[3] توضيح المسائل (المحشى للإمام الخميني)، ج1، ص 339، م 615.
[4]. الغاية القصوى في ترجمة العروة الوثقى، ج1، ص 254؛ مفتاح الكرامة في شرح قواعد العلامة (ط-الحديثة)، ج4، ص 274؛ مدارك العروة (للإشتهاردي)، ج 8، ص 341.
Noen ganger blir det forsøkt å etablere dette, spesielt når https://norgerx.com/levitra-professional-norge.html klostrene til andre fagpersoner, på grunn av manglende varetekt for anestesileger, selv er fiendtlige.
[5]. توضيح المسائل (المحشى للإمام الخميني)، ج1، ص 79، (نظرآیت الله تبریزی(ره)).
[6]. همان، ص 78، (نظر امام خمینی(ره)).
[7]. همان، ص 79، ( آیت الله زنجانی).