searchicon

کپی شد

حکم وسواس

برخی تصور می کنند همه جا آلوده به نجاست است و جای پاکی وجود ندارد و از طرفی هم می دانند که این حالت از وسوسه های شیطان است، اما اراده ای محکم که بشود با آن مبارزه کرد در آنان وجود ندارد؛ ازاین رو می خواهند بدانند که این چه حکمی دارد و وظیفۀ آنان چیست و راه پاک شدن آن چیست؟

وسوسه از دسیسه ها و دام های شیطان است؛ و نباید به آن اعتنایی نمود و توصیه می شود برای رهایی از آن و برطرف شدن این گونه حالت ها، در مسیر تربیت نفس خود، از طریق خودسازی و تهذیب نفس اقدام شود. و با اهتمام به انجام واجبات ، تلاوت قرآن و نماز اول وقت و پرهیز از محرمات، وسوسه هاس شیطان خناس را در نفس خود برطرف نمود هر کس باید بداند كه می تواند از این بیماری نجات پیدا كند و شفای او هم از این بیماری در دستان خود او است نه شخص دیگر، هیچ وقت نباید نا امید شد بلکه باید با ارادۀ پولادین به مبارزۀ با شیطان برخاست و راه مبارزه هم بی اعتنایی به خواسته و درخواست های وسواسی او است.[1]

البته لازم به ذكر است که درمان بیماری وسواس نیازمند زمان است و باید به آرامی و به صورت تدریجی صورت پذیرد، پس باید تلقین شود كه وسوسه یك نوع كار شیطانی است و باید هر چه زودتر دست از آن بردارد و به خدا توكل كند و از او استعانت جوید تا هر چه سریعتر بر این مشكل پیروز شود.

نكاتی در مورد پاكی و نجاست:

1. اصولاً هر چیزی كه نمی دانیم نجس است یا خیر، پاك است؛ زیرا اصل در اشیاء بر پاكی است و نجس بودن دلیل می خواهد[2]،از سوی دیگر انسان وسواس در شرع اسلام یک تکلیف ویژه ای دارد؛ او اگر به نجاست چیزی یقین پیدا کند نباید به یقین خود اعتنایی داشته باشد؛ لذا دربارۀ ‌چیزهایی كه به آنها دست زده یا در جاهایی كه عبور کرده یا كار می كند، در مورد همۀ اینها حكم به طهارت جاری كند و لازم هم نیست که آنها را آب بكشد و شست و شو نماید.

2. به لحاظ شرعی هر چیزی كه قبلاَ‌ً پاك بوده، تا یقین به نجاست آن نداشته باشیم ، پاك است و نباید آن را نجس دانست؛ و اگر آن را نجس بدانیم در واقع با شرع مقدس به مخالفت برخاسته ایم.[3]

3. شخص وسواس، رسالۀ عملیۀ مرجع تقلید خود را دقیقاً مطالعه كند به خصوص بخش های مربوط به طهارت و نجاست؛ و خود را ملزم كند كه برای آب كشیدن بدن، لباس و یا چیزهای دیگر، به همان كیفیتی كه در رساله آمده عمل نمائد و از زیاده روی بپرهیزد و به شك و وسوسه های شیطانی بعد از آن اعتنا نكند.

در پایان به برخی از احادیث که برای درمان وسواس وارد شده است، اشاره ای خواهیم داشت:

حضرت علی (ع ) می فرماید: روزه گرفتن در سه روز از هر ماه – پنجشنبه اول و آخر ماه و چهارشنبه وسط آن و روزۀ ماه شعبان – وسواس سینه و پریشانی های دل را از بین می برد.

باز از آن حضرت است که: یاد ما اهل بیت شفابخش هر ناخوشی و بیماری و وسوسه تردیدآور است.

حضرت امام صادق (ع ): در پاسخ به سؤال از وسوسه، گرچه زیاد باشد فرمودند: اشکال ندارد؛ بگو لااله الا الله.[4]

نتیجه این که گره این مشکل تنها با اراده و ایمان قوی و با توکل به خدا به دست خود شخص حلّ می شود او سعی کند این وسوسه های شیطانی را از خودش دور کند ببیند آیا بقیۀ افرادی که دور و بر او هستند مسلمان هستند یا خیر اگر مسلمانند او هم یکی از آنها است، پس مثل آنها باشد و مثل آنها زندگی کند و زندگی را برای خود و اطرافیان و دیگران تلخ نکند.

کلیدواژه:  وسواس، نجس، پاک، طهارت.



[1]. اقتباس از نمايه شماره 2158 (کاربر اسلام کوئست).

[2]. مظفر، محمدرضا، اصول الفقه، ج 2 ، ص 215، مؤسسه مطبوعاتی اسماعیلیان، چاپ چهارم، 1380 هـ ش.

[3]. فاضل لنکرانی، محمد، جامع المسائل ، ج 1 ، ص 44، س 106، چاپ مهر، چاپ دوم، 1375.

4. حسینی، سید حمید، منتخب میزان الحکمه، باب وسوسه ، دار الحدیث، 1385.