searchicon

کپی شد

ابوالفضل العباس

فرزندان حضرت ابوالفضل (ع)

در کتاب های تاریخی آمده است که حضرت ابوالفضل العباس (ع) با لبابه دختر عبدالله بن عباس[1]، پسر عموی، پیامبر (ص) ازدواج کرد که حاصل این ازدواج، چهار پسر به نام های عبیدالله، فضل، حسن و قاسم بود . آنجناب فرزند پسری هم به نام “حسن” که مادرش کنیز بود، داشت.[2]

از میان این فرزندان پسر، به جز عبیدالله و فضل بقیه در کربلا شهید شدند[3]

اما در خصوص دختران حضرت ابوالفضل العباس، بعضی یک دختر[4] و عده ای دو دختر برای ایشان ذکر کردند[5] که بنابر نظریه اول اسم آن دختر حدیقة النسب یا حدائق الانس بود.

ولی بنابر نظریه دوم اسم یکی حدیقة النسب و اسم دیگری حدائق الانس می باشد.

روضۀ سفرۀ ابو الفضل در مسجد یا منزل

برخی برای حضرت ابوالفضل سفره می گیرند و مراسم روضه برگزار می کنند در بارۀ این موضوع، فرض هایی تصور می شود که در زیر آنها را مورد بررسی قرار می دهیم.

1. این که این سفره و روضه را بر اساس نذر یا قسم یا عهدی شرعی و صحیح انجام می دهید.

2. هیچ نذر، قسم و یا عهدی پشتوانه این کار نباشد، بلکه کسی بدون مقدمه تصمیم به این کار گرفته باشد. اگر برای این عمل نذری[6] نکرده باشد، به هر نحوی که بخواهد می تواند انجام دهد؛ مثلا می تواند روضه را در مسجد یا جای دیگر و سفره را در منزل انجام دهد. اماّ اگر صیغه نذر خوانده باشد، این دو صورت دارد.

یک. یا این که به طور مطلق نذر کرده است؛ یعنی خواسته که سفره ای به نام حضرت ابوالفضل بگیرد، اما این که در چه زمان و در چه مکان و … باشد نیت نکرده و در نذرش نیز قید نشده باشد. در این صورت هم مثل صورت اول، هیچ گونه محدودیتی نداشته، بلکه می تواند به هر شکلی که بخواهد انجام دهد.

دو. اما اگر صیغه نذر را به طور مقید اجرا نموده، باید به همان صورتی که قید نموده انجام دهد؛ مثلا اگر نذر کرده که این سفره را در نهم محرم و در سقاخانۀ محلۀ خودشان برقرار کند، در صورت امکان باید در همان زمان و مکان همان طور که نذر کرده انجام دهد و اگر به این شکل انجام نداد، از او ساقط نشده و بریءالذمه نمی شود.[7]

کلیدواژه: روضه، نذر، سفره، ابو الفضل، مسجد، منزل، ابوالفضل، عباس، دختران، پسران


[1]. احسان، زندگی و شهادت حضرت ابوالفضل، ص 12.

[2]. دشتی، رضا، زندگانی ابوالفضل العباس علمدار کربلا، ص 175.

[3]. کلباسی نجفی، محمد ابراهیم، الخصائص العباسیه، ص 59.

[4]. زجاجی مجرد، مجید، ابوالقربه ( شرح زندگان حضرت ابوالفضل) ص 85؛ مظفری معارف، حسن، زندگانی پرچمدار کربلا، ص 173.

[5]. زندگانی ابوالفضل العباس علمدار کربلا، ص 175.

[6]. ما در این جا فرض نذر را مطرح می کنیم و فرض قسم و عهد نیر به همین شکل می باشند.

[7]. با استفاده از توضيح المسائل (المحشى للإمام الخميني)، ج ‏2، ص 615، م 2652 و 2653.