کپی شد
آثار و فواید صله رحم
اسلام نسبت به صلۀ رحم و كمك و حمايت و محبت نسبت به خويشاوندان اهميت فوق العادهاى قائل شده است و قطع رحم و بریدن رابطه از خويشان و بستگان را شديداً نهى كرده است.
در این جا به برخی از آثار و فواید آن اشاره می کنیم:
حضرت امام باقر(ع) فرموده است: صله ارحام، «اعمال» را پاک، «اموال» را افزون، بلاها را دفع، حساب را آسان میکند و «اجل» را به تأخیر می اندازد.[1]
از نتایج و آثار صلۀ رحم، برخی به امور دنیوی مربوط است و برخی هم نتایج اخروی این عمل را بازگو می کند.
امام صادق(ع) می فرمایند: صله رحم، اخلاق را نیکو، دست را بخشنده، دل و جان را خوش میسازد، رزق را میافزاید و اجل و مرگ را به تأخیر میاندازد.[2]
این کار نیک و ساده، آنقدر سازنده و مفید است و آن چنان مورد رضای پروردگار، که گاهی تقدیر الاهی به خاطر آن عوض میشود و خداوند به پاداش این عمل نیکو، بر عُمر انسان میافزاید. در مقابل، قطع رابطهها و بریدن از خویشاوندان، به حدی شوم و نفرت بار و در نظر خداوند، ناپسند است که عُمر را میکاهد.
امام صادق(ع) فرمود: «ما چیزی را جز «صله رحم» سراغ نداریم که [ به طور مستقیم ] عمر را زیاد کند، تا آن جا که گاهی تا زمان مرگ یک نفر، سه سال مانده است، ولی او اهل صله رحم میشود. آن گاه خداوند، سی سال بر عمرش میافزاید و سی و سه سال دیگر زنده میماند. و گاهی اجل کسی سی و سه سال است، به خاطر قطع رحم و گسستن رابطههای خویشاوندی، کاهش مییابد و اجلش سر سه سال فرامیرسد».[3]
پيامبر اسلام (ص) پیرامون آثار صلۀ رحم و قطع رحم مىفرمايد:
“پيوند با خويشاوندان شهرها را آباد مىسازد، و بر عمرها مىافزايد هر چند انجام دهندگان آن از نيكان هم نباشند”.[4]
زشتى و گناه قطع رحم به حدى است كه امام سجاد (ع) در نصيحتی به فرزند خود مى فرماید: كه از مصاحبت با پنج طايفه بپرهيزد، يكى از آن پنج گروه كسانى هستند كه قطع رحم كردهاند:
” بپرهيز از معاشرت با كسى كه قطع رحم كرده كه قرآن او را ملعون و دور از رحمت خدا شمرده است”.[5]
در قران مىفرمايد: ” … شما كه در زمين فساد مىكنيد و قطع رحم مىنمائيد مشمول لعنت خدا هستيد و از رحمت او دور!”[6]
كوتاه سخن اين كه: قرآن نسبت به قاطعان رحم و برهم زنندگان پيوند خويشاوندى تعبيرات شديدى دارد، و احاديث اسلامى نيز آنها را سخت مذمّت كرده است.
از پيامبر اسلام (ص) پرسيدند: مبغوض ترين عمل در پيشگاه خداوند كدام است؟
در پاسخ فرمود:” شرك به خدا”.
پرسيدند بعد از آن؟ فرمود:” قطع رحم”.[7]
[1]. «صلة الارحام تزکي الاعمال و تنمي الاموال و تدفع البلوي و تيسر الحساب و تنسيء في الاجل»،شیخ کلینی، اصول كافي، ج 2 ص 150.
[2]. «صلة الارحام تحسن الخلق و تسمح الکف و تطيب النفس و تزيد في الرزق و تنسئ الاجل»، همان، ص 150 و 151.
[3]. همان ص 152.
[4]. قمی، شیخ عباس، سفينة البحار، ج 1، ص 514.
[5]. همان، ص 516 (ماده رحم).
[6]. محمد، 22.
[7]. قمی، شیخ عباس، سفينة البحار، ج 1، ص 516 (ماده رحم).